Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
Hoe doe ik veilig een condoom om?

Hoe doe ik veilig een condoom om?

Het correct en veilig omdoen van een condoom is belangrijk om zowel jezelf als je partner te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschap. Dit geldt voor alle condooms, zoals condooms met een smaakje, met een ribbeltje, condooms op maat of speciale condooms voor anaal gebruik of orgasme vertragende condooms.

Volg deze stappen voor veilig vrijen: doe je condoom op de juiste manier om

Stap 1: Controleer de verpakking

Controleer de verpakking van het condoom om er zeker van te zijn dat het niet is beschadigd en dat de houdbaarheidsdatum niet is verstreken.

Stap 2: Open de verpakking

Scheur de verpakking voorzichtig open. Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals scharen of tanden om te voorkomen dat je het condoom beschadigt.

Stap 3: Controleer de richting

Zorg ervoor dat je het condoom in de juiste richting houdt. Een condoom heeft een rolrand die naar buiten moet wijzen.

Stap 4: Knijp het topje dicht

Knijp het topje van het condoom tussen je duim en wijsvinger dicht, om ruimte te laten voor sperma tijdens de ejaculatie. Hiermee voorkom je dat het condoom scheurt.

Stap 5: Plaats het condoom over de penis

Plaats het dichte topje van het condoom op de top van de erecte penis. Met je andere hand, rol voorzichtig het condoom over de gehele lengte van de penis, terwijl je het topje dichtknijpt om ervoor te zorgen dat er geen lucht wordt opgesloten.

Stap 6: Controleer het condoom

Na het omdoen van het condoom, controleer je of het goed zit. Controleer of er geen luchtbellen zijn opgesloten en of het condoom niet verdraaid is. Als je het gevoel hebt dat het niet correct zit, haal het dan af en probeer het opnieuw met een nieuw condoom.

Stap 7: Gebruik glijmiddel (optioneel)

Als je wilt, kun je glijmiddel (op water of siliconen basis) aan de buitenkant van het condoom aanbrengen. Glijmiddel kan het comfort verhogen en helpen om wrijving te verminderen, wat het risico op scheuren verkleint. 

Stap 8: Na de seks

Na de ejaculatie en voordat de penis verslapt, houd je het condoom vast bij de basis en trek je het voorzichtig uit, weg van de partner. Zorg ervoor dat je geen sperma morst of lekt.

Belangrijke informatie bij gebruik van condooms

  1. Elke keer een nieuwe: Gebruik bij elke seksuele handeling een nieuw condoom. Dit klinkt als een no-brainer....maar toch...
  2. Goedgekeurde condooms: Gebruik alleen condooms die zijn goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten. Bij tikkeltje.nl worden alleen condooms verkocht die aan de veiligheidseisen voldoen.
  3. Gebruik geen olie of vaseline!: Vermijd het gebruik van olie-gebaseerde producten zoals lotions of vaseline als glijmiddel, omdat deze het condoom kunnen beschadigen. Kies voor glijmiddelen ip basis van water of siliconen. Lees hier meer over het verschil tussen glijmiddelen.
  4. Doe geen (al te) gekke dingen: Onthoud dat het correct gebruik van een condoom een belangrijk onderdeel is van veilige sekspraktijken. Gebruik hem alleen waar hij voor bedoeld is. Dus voor vagina, orale en/of anale seks. Een beschadigd condoom is vragen om ongelukken. Zorg dus dat de verpakking heel blijft en wordt wordt beschadigd door sleutels in je broekzak.
  5. Bij vragen of twijfel: Als je vragen hebt over condoomgebruik, seksuele gezondheid of anticonceptie, raadpleeg dan een medisch professional.
Vorig artikel Condooms, welke maat past bij jou?
Volgend artikel Ribbelcondooms voor meer grip en extra fun

Blog posts

Over een tikkeltje meer weten

In deze rubriek verzamelen we artikelen die van pas komen bij een gezond, veilig en fijn seksleven. Ook geven we uitleg bij actuele onderwerpen en bepaalde producten die niet voor iedereen even voor de hand liggend zijn. Heb je een vraag die we moeten behandelen? Laat het ons weten!