Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
wat doen afrofisiaca voor je libido? lees de blog een tikkeltje.nl eten

Afrodisiaca voor libido en lust

Afrodisiaca voor meer zin in seks en een verhoogd libido? 

Afrodisiaca? Wat zegt het woordenboek?

afrodisiacum o. 1 lustmiddel

De Nederlandse vertaling van afrodisiacum is dus ‘Lustmiddel’. Maar dat klinkt natuurlijk een stuk minder chic.

Afrodisiaca (het meervoud van afrodisiacum) zijn dus voedingsmiddelen of kruiden waarvan men zegt dat ze het libido stimuleren. Seksueel opwindende hapjes dus. Dit is een Grieks leenwoord dat via het latijn in onze woordenschat is terecht gekomen. Het woord is afgeleid van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. En, voor wie dat dacht, afrodisiacum heeft dus niets te maken met Afrika. Aphrodite is de Griekse godin van de vruchtbaarheid. De godin van de zinnelijke liefde, de schoonheid en de vruchtbaarheid.

Met afrodisiaca zou je dus je libido (eveneens een leenwoord dat geslachtsdrift betekend) kunnen verbeteren.

Wat doen deze afrodisiaca met je libido?

Hoewel er niet echt wetenschappelijk bewijs is dat voedingstoffen die als lustmiddel te boek staan ook echt je libido opwekken, is wel gebleken dat in veel culturen bepaalde lekkernijen worden geassocieerd met seksuele stimulatie en verlangen.

Voorbeelden van hapjes en kruiden die vaak als lustopwekkend worden beschouwd zijn:

Oesters

Deze schelpdieren worden vaak als libido verhogend aangemerkt, omdat ze een relatief hoog zinkgehalte hebben.  Het mineraal zink zou een rol kunnen spelen in de productie van testosteron en dopamine. Testosteron draagt bij aan de lustopwekking en is nodig voor gezond en voldoende sperma. Dopamine is het ‘gelukshormoon’.  Deze stof maak je aan als je dingen doet waarvoor je volgens je hersenen voor moet worden geloond. Dat kan met sporten maar ook met eten, verliefd zijn of seks hebben. Door het fijne gevoel dat dopamine je geeft, wil je het gedrag graag herhalen.

Chocolade

Pure chocolade bevat fenylethylamine. Deze stof maakt je lichaam ook zelf aan als je bijvoorbeeld verliefd bent. Net als oesters zou chocolade ook dopamine vrijmaken. Daarbij zegt men dat het de serotine aanmaak verbetert. Weer zo’n lastig woord. Dit stofje wat je ook zelf aanmaakt, zou van invloed zijn op je stemming. Of het werkt is maar de vraag, maar lekker is het wel!

Aardbeien

Aardbeien zijn door hun vorm, kleur en zoete smaak romantische vruchten. Ze zijn rijk aan vitamine C, wat nooit verkeerd is. Ook bevatten ze kalium wat goed is voor je bloeddruk. Ben je een echte zoetekauw, dan is het fijn te weten dat deze lekkernij weinig calorieën bevat, tenzij je ze dipt in chocolade... Zie hiervoor alvast een overheerlijk recept waar ook het als afrodisiacum beschouwde cayennepepertje aan toegevoegd is.

Honing

Echte (!) honing wordt soms gezien als een afrodisiacum. Het is zoet en kan een energieboost geven. Ook bevat het stoffen die de bloedsomloop in je lichaam stimuleren, dus ook die van je erogene zones.

Artisjok

Door het eten van Artisjokken warmt je lichaam op. Ook op die bijzondere plekjes zegt men. Wil je weten of het werkt? Ze zijn bijna het hele jaar te koop bij de groenteboer en worden vaak geïmporteerd uit Frankrijk (hoewel ze hun oorsprong hebben in Turkije en Perzië).

Asperges

Een lustopwekker van eigen bodem! Asperges bevatten foliumzuur en vitamine B6. Sommigen beweren dat deze stofjes je orgasmes naar een hoger niveau brengen. Wij vinden ze gewoon erg sexy qua model en textuur. Groen of wit, wat je maar het lekkerst vindt. Zet ze op het menu! De witte zijn doorgaans verkrijgbaar vanaf februari tot 24 juni (feestdag Sint Jan).

Avocado’s

Ronduit heerlijk … en je kunt er zoveel mee doen. Bomvol vezels, vitamine E en kalium. En door de foliumzuren zouden ze ook nog je libido kunnen stimuleren. Daarnaast bevat avocado vitamine B6, goed voor een energieboost, wat echt heel handig kan zijn…

Bananen!

Natuurlijk het oog wil ook wat. Verder geven ze een flinke dosis energie en zijn ze bovenal gezond en bevatten ze veel vitamine … B … hoe kan het ook anders.

Kruiden die je libido verhogen

Er zijn tal van kruiden waarvan men zegt dat ze lustopwekkende vermogens hebben. Voorbeelden van deze afrodisiaca zijn:

Ginseng en gember

Deze twee worden veel door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde. Wel stimuleren ze allebei de bloedsomloop en hebben ze naar het schijnt allebei een positieve impact op je libido.

Vanille

Een romantische geur en smaak. Vanille brengt sfeer, ontspanning en intimiteit in je slaapkamer.

Chilipepers/Cayenne peper

Cayennepeper is een soort chilipeper. Ze triggeren de aanmaak van endorfine en warmen je op. Cayenne wordt vaak gebruikt als vervanger voor de verboden Spaanse vlieg.

Knoflook

Is mega gezond. En gezond is doorgaans goed voor seks. Knoflook gaat aderverkalking tegen en houdt je vaatwanden soepel. Dus je bloedsomloop, ook naar die fijne plekjes, verloopt hierdoor nog beter. Tja, alleen die geur. Naar men zegt neutraliseer je die door zuivel te eten, een beetje citroen, muntthee of een appeltje. Haal het binnenste vaak groene stukje uit de knoflook teen, want die bevat het meeste zwavel wat voor de geur zorgt.

Andere niet natuurlijke of giftige afrodisiaca 

Natuurlijk bestaan er nog veel meer afrodisiaca. Op Wikipedia vind je een hele lijst. Maar die zijn niet allemaal natuurlijk van oorsprong en soms zelfs giftig (zoals de Spaanse vlieg). En dus ook niet allemaal zonder gevaar.

Lustverhogende pillen?

Er bestaan ook pillen waar een of meerdere afrodisiaca inzitten. Bijvoorbeeld de zogenaamde erectiepillen. 

Vorig artikel Aardbeien met chocolade, cayenne peper en zeezout

Blog posts

 • Flitsend snelle tiramisu met sinaasappel en bitterkoekjes
  maart 18, 2024 Benanda van Beek

  Flitsend snelle tiramisu met sinaasappel en bitterkoekjes

  Je kent het vast wel. Je hebt een romantisch avondje in het vooruitzicht en jij hebt beloofd te koken. Alles moet perfect zijn en je wilt niet in de keuken hoeven staan als je bezoek er is. En je hebt natuurlijk weer te weinig tijd…Deze flitsend snelle 'tiramisu' met sinaasappel en bitterkoekjes is ideaal als je weinig tijd hebt en een heerlijk dessert zoekt voor een romantisch avondje.
  Nu lezen
 • slaproom en slagroomtruffels bij recpet op tikkeltje.nl
  december 16, 2023 Benanda van Beek

  Recept Slagroomtruffels met Grand Marnier

  Er zijn dingen die oh zo lekker lijken, maar dat uiteindelijk niet zijn ... Zoals met de slagroombus in de hand het avontuur opzoeken in de slaapkamer.  Geen aanrader! De liefde kan met slagroom beter door de maag gaan.daarom zetten we een heerlijk recept voor je klaar, wat je natuurlijk ook buiten de slaapkamer mag opeten!
  Nu lezen
 • aardbei met chocolade, zeezout en cayennepeper in een tikkeltje eten
  december 15, 2023 Benanda van Beek

  Aardbeien met chocolade, cayenne peper en zeezout

  Bij een romantisch avondje horen ook sensuele hapjes. Met dit kleine wondertje heb je gegarandeerd succes en je kunt de aardbeien zelfs serveren in de slaapkamer! De smaaksensatie is compleet. Zoet, zout en een tikkeltje pikant met een overheerlijk laagje chocolade! 
  Nu lezen

Over een tikkeltje eten

In een tikkeltje eten delen we leuke recepten en weetjes over allerlei heerlijke zaken waarmee je je avond (of dag of nacht natuurlijk) nog lekkerder, sensueler of gewoon bijzonder gezellig kunt maken. De liefde gaat door de maag zegt men toch? Heb jij een fijne tip die hier echt niet mag ontbreken? Laat het ons weten!