Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
Wat is Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra

Wat is Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra

Dat Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra iets met seks te maken heeft weten we wel. En dat er een beurs bestaat met die naam en dat daar geen postzegels worden verhandeld weten we ook. Maar wat is Kama Sutra eigenlijk? Waar komt het vandaan?

Een lesboek

De Kama Sutra is een lesboek uit India dat waarschijnlijk is vermoedelijk geschreven door Vatsyayana, een Indiase schrijver en filosoof uit de 2e en 3e eeuw na Christus. Dat zijn boek door de eeuwen heen een bestseller zou worden had hij vast niet gedacht.

Kama en Sutra

Sutra’s zijn kleine beschrijvende stukjes tekst die veelal als geheugensteuntjes of argumenten bevatten. En Kama betekent het bevredigen van de sensuele lust met 5 fysieke zintuigen: het lichaam, de tong, de neus, de oren of de ogen. Het zesde zintuig, de geest, doet niet mee. Die staat voor begeerte en de hunkering naar een persoon en heet de Tanha. De kamasutra gaat dus over de zinnelijke liefde en is hiermee geen onderdeel van het boedisme zoals veel mensen denken.

Toch gaat het boek niet alleen over seks, in totaal zijn er 36 hoofdstukken verdeel over 7 delen. Alleen deel 2 met 10 hoofdstukken, gaat over seksuele handelingen. Hierin wordt ingegaan op kussen, voorstel het orgasme, standjes en zelf trio’s. De andere 26 hoofdstukken beschrijven de liefde in het algemeen en hoe mannen en vrouwen elkaar het hof kunnen maken en met elkaar om kunnen of moeten gaan en hoe je jezelf aantrekkelijk maakt. Wonderlijk genoeg word er ook aandacht besteed aan overspel en courtisanes. Dit zijn ‘gezelschapsdames’ in de breedste zin van het woord. Minnaressen dus. Die waren vooral bedoeld om te oefenen, voordat je aan je echte vrouw begint. 

Seksstandjes van de Kamasoetra

Afbeeldingen Wikipedia: Beide afbeeldingen zijn 19e-eeuwse illustratie uit de Kamasoetra

De Kamasutra is dus veel meer dan een seksboekje met ‘vieze’ plaatjes. Maar in de diepe filosofische verhandeling zijn we niet allemaal geïnteresseerd. Dus vooriedereen die graag de theorie overslaat en gelijk door wil stoten naar de praktijk, volgen hier een paar voorbeelden. Om alle standjes uit het boek na te kunnen doen, moet je flink oefenen. Ze zijn niet allemaal even eenvoudig en vergen soms de nodige lenigheid. Toch zijn er ook een aantal die de moeite van het proberen waard zijn:

De melk en water omhelzing

De ene partner zit bij dit standje op een stoel. Neem een stoel zonder armenleuningen, dan zitten ze niet in de weg. De andere partner gaat er bovenop zitten met het gezicht afgewend. Bewegen maar!

Vastklampende positie

Dit Kamasutra standje is een variatie op de missionarispositie. Beide partners gaan liggen met de benen gestrekt naast elkaar. De ene partner ligt op de andere, buiken raken elkaar, terwijl de partner, die onderop ligt, stoot en de andere partner vasthoudt zodat die er niet vanaf rolt.

De tijgerin

Dit standje is vergelijkbaar met de omgekeerde cowgirl-positie. De ene partner gaat op de rug liggen en de cowgirl klimt er bovenop. Rechtop met het gezicht naar de voeten van de liggende partner. De cowgirl schommelt vervolgens heen en weer en regelt het tempo en de diepte van de penetratie.

Koningin van de hemel

Een partner ligt op zijn rug met de knieën naar de borst gebogen. De andere partner plaatst zijn dijen aan de buitenkant van de gebogen benen van de ander en leunt naar voren om te penetreren. 

De Kamasutra, een persiflage op het koningschap?

Er bestaat een Nederlandse vertaling van de Kamasutra. Een vertaling rechtstreeks uit het Sanskrit, waarin het originele boek was geschreven. De vertaling is gemaakt door Herman Tieken. Hij studeerde Sanskriet en Tamil aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1983 aan de Universiteit Utrecht. Tot 2010 gaf hij les op de Universiteit Leiden. Toen hij zijn vertaling nog eens kritisch nalas, bedacht hij dat het niet ondenkbaar is dat de Kamasutra helemaal geen echt lesboek is, maar eerder een persiflage op het koningschap in die tijd.

De opbouw van de Kamasutra vertoont namelijk veel overeenkomsten met de Arthashastra, een tekst over koningschap en staatsinrichting. Beide boeken bestaan uit delen en hoofdstukken. En er zijn ‘overeenkomsten’. Bijvoorbeeld waar het in de Kamasoetra gaat om potentie verhogende middelen, staat in de Arthashastra een uitleg hoe je met gif je vijanden uit de weg kunt ruimen.

De Kamasoetra lijkt volgens hem meer op een grap om seks te beschrijven als een activiteit die even belangrijk is als het besturen van een land. Er zijn meerdere oude literaire Sanskritteksten bekend die eerder bedoeld zijn om te imponeren in plaats van een degelijk uitleg te geven over zaken. Dus moeten we ook de Kamasoetra wellicht niet al te serieus nemen, maar 100% zekerheid is natuurlijk niet te krijgen zoveel jaar na dato.

Volgend artikel Casanova. Met wie had hij affaires en vond hij uiteindelijk de liefde?