Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
Tikkeltje.nl - Is mijn speeltje waterdicht? waterproof? Spatwaterdicht?

Help! Waterdicht, waterproof, waterbestendig, splashproof… Een pot nat?

Bij sommige sekspeeltjes is het natuurlijk heerlijk om ze mee te nemen in bad of onder de douche. Maar dat je kun je niet doen met elke toy.  Wil je voorkomen dat hij verdrinkt in je badwater en na één keer spelen de prullenbak in kan? Lees dan verder.

Kijk altijd goed op de verpakking of de gebruiksaanwijzing om te zien of jouw toy geschikt is voor jouw natte avontuur. Dat is dus eenvoudig? Waterdicht is waterdicht? Niet dus. Er worden heel veel termen gebruikt, die nogal wat verwarring kunnen opleveren. Waterdicht, waterproof, waterbestendig, splashproof, spatwaterdicht, dompelproof, … 

De Internationale IP code geeft de mate van waterdichtheid aan

De beste manier om uit te vinden hoe waterdicht jouw speeltje is, is de IP-code. Bij goed geteste kwaliteitsproducten staat deze vermeld. IP staat voor International Protection. Dat is de internationale code voor de beoordeling en classificatie van elektrische apparaten. Deze codes worden niet alleen gebruikt voor je speeltjes, maar ook voor bijvoorbeeld verlichting (heel belangrijk voor buiten of in de badkamer), horloges en telefoons.

De code bestaat uit twee cijfers (bv IP68) of uit een X + een cijfer (IPX6). Het eerste cijfer geeft aan in welke mate het product bestendig is tegen stof. Een hoog cijfer betekent dat het meer bestendig is tegen stof. Omdat dit voor sekspeeltjes niet zo relevant is, worden die (meestal) alleen getest op vocht en water. Het tweede cijfer, dus. Hoe hoger het tweede cijfer, hoe beter de waterbestendigheid. Als er geen stofbestendigheid indicatie is, wordt het eerste cijfer dus vervangen door een X.

Een voorbeeld: de IP code van een Iphone en Iwatch

Een voorbeeld dat we allemaal kennen zijn de telefoons en Iwatches van Apple. Ook die hebben een IP-code. De nieuwere Iphones (11 t/m 17) hebben een IP68-classificatie. Ze hebben een 6 voor stofdichtheid en een 8 voor waterdichtheid. Met deze telefoon mag je officieel 30 minuten vertoeven op 6 meter diepte. Hoewel we niemand kennen die het heeft geprobeerd is het natuurlijk wel fijn om te weten dat je er ook in de stromende regen mee kunt bellen. Ook je iWatch mag vanaf versie 3 mee het zwembad in tot 50 meter diepte, maar niet duiken. Dat kan alleen met de nieuwe Ultra-modellen die tot 100 meter gaan. De diepte wordt altijd apart aangegeven door de fabrikant en is geen standaard die hoort bij de IP-code.

En mijn speeltje? Is die waterdicht?

Wil je alleen of samen genieten van een vibrerend sekspeeltje onder de douche of in bad, welke IP-code moet je dan hebben? We zetten de codes voor je op een rijtje.

  • IPXO: Blijf met je toy op het droge
  • IPX1: Beschermd tegen druppelend water (druipwaterdicht)
  • IPX2: Beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden
  • IPX3: Beschermd tegen sproeiend water (regenwaterdicht)
  • IPX4: Beschermd tegen opspattend water (spatwaterdicht)
  • IPX5: Beschermd tegen waterstralen (spuitwaterdicht)
  • IPX6: Beschermd tegen krachtige waterstralen zoals stortbuien
  • IPX7: Beschermd tegen onderdompeling (30 minuten lang bij onderdompeling tot 1 meter diep) 
  • IPX8: Beschermd tegen verblijf onder water (drukwaterdicht), mogelijke diepte wordt door de fabrikant aangegeven.

De conclusie: Neem IPX7 voor in bad. Vanaf IPX5 kan je douchen

Met een toy vanaf IPX5 wordt een gang naar de badkamer dus pas interessant. Deze toys kun je ook onder een kraan met stromend water schoonmaken. Toys met een lagere indicatie kun je beter alleen afnemen met een vochtige doek of een toycleaner.

Vanzelfsprekend is IPX 6 beter dan IPX5. Dus is IPX6 een aanbeveling voor een flinke douchepartij. Wil je je toy meenemen in bad, dus echt onderdompelen. Doe dat alleen met een toy die minimaal een indicatie IPX7heeft. Met IPX7 kun je spelen tot het baswater koud is (30 minuten).

NB: Heeft een product geen waterdichtheidsaanduiding? Ga er dan niet mee onder douche of in bad. De betere merken met goede scores op waterdichtheid, zijn hier trots op en vermelden die.

NB: Wij proberen ons best te doen de informatie zo volledig mogelijk voor je te maken. Daarom zie je op de website van Tikkeltje waar mogelijk de bij ons bekende waterdichtheidsaanduiding met al dan niet de IP-code als die bij ons bekend is. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 

 

Vorig artikel Welke batterijen moet ik gebruiken voor mijn toys en hoe bewaar ik ze.
Volgend artikel Wat is BDSM?

Blog posts

Over een tikkeltje meer weten

In deze rubriek verzamelen we artikelen die van pas komen bij een gezond, veilig en fijn seksleven. Ook geven we uitleg bij actuele onderwerpen en bepaalde producten die niet voor iedereen even voor de hand liggend zijn. Heb je een vraag die we moeten behandelen? Laat het ons weten!